Energetická cvičení prstů - ukazováček

06.07.2013 13:41

Ukazováček čerpá sílu z planety Jupiter, který ukazuje na proměnlivost věcí a učí přijímat život se všemi jeho stránkami, zpracovat ho, přijmout a nechat odejít. Ukazováčku je přiřazena především srdeční čakra, ale i tlusté střevo a  meridian žaludku. Ukazováček též souvisí s citlivostí, s intuicí a inspirací.

 

Ukazováčku je přiřazen živel vzduch a ten představuje sílu myšlenky. Myšlenky jsou velmi důležité, měli bychom se zabývat jejich kvalitou. Vhodným nástrojem je následující meditace. Budeme-li ji dělat několik dní, uvědomíme si, že naše myšlenky se opakují, podléhají vzorci, zvyku.

 

Jakmile si zvyk uvědomíme, je možné ho změnit. V tuto chvíli je dobré si uvědomit, že každá změna potřebuje čas.

 

Cvičení podle Gertrud Hirschi:

 

Sedněte si nebo lehněte a uvolněte se.  Obejměte pravý ukazováček prsty levé ruky, palec sahá doprostřed pravé ruky. Zavřete oči a představujte si, že sedíte před obilným polem. Pozorujete klasy vlnící se ve větru. Při nádechu se klasy pohybují směrem k vám a při výdechu naopak směrem od vás. Někdy vidíte celé pole, ale jindy jen jednotlivé klasy. Vidíte také, jak se místnost kolem vás při nádechu zmenšuje a při výdechu zase zvětšuje. Plné klasy poukazují na pomíjivost, na velké umírání, v němž je ukryto semínko nového začátku. Podívejte se do dálky modrého nebe a potom dovnitř do bezpečí vašeho srdce. Pozorujte své myšlenky, které přicházejí a odcházejí, a přemýšlejte o nich. Jak obvykle myslíte: pozitivně, negativně, s důvěrou, úzkostně, příliš dumáte o starostech, kritizujete, ztrácíte se ve vzpomínkách, nebo jste orientováni na budoucnost?